Svjetski dan prevencije samoubojstava – 10. rujan

Svjetski dan prevencije samoubojstava – 10. rujan

Na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO) 10. rujna svake godine obilježava se Svjetski dan prevencije samoubojstava. Glavni cilj je podizanje svijesti o važnosti preventivnih akcija i razumijevanju osoba koje su pokušale počiniti samoubojstvo.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije svake godine u svijetu gotovo 800 000 osoba počini samoubojstvo. Zbog stigme povezane sa samoubojstvom, manjkavosti procesa prijave smrti, te vjerskih ili zakonskih sankcija zbog samoubojstva u nekim zemljama stvarni broj počinjenih samoubojstava je zasigurno i veći. Samoubojstva čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu – više nego sve smrti zbog ratova i  ubojstava.

Godišnje si u svijetu život oduzme gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj suicid je počinilo čak 566 osoba tijekom prošle godine.

Premda neka pokušana i uspjela samoubojstva predstavljaju iznenađenje i šok, čak i najbližoj rodbini i suradnicima, možda su članovima obitelji, prijateljima ili zdravstvenom osoblju pružena jasna upozorenja. Upozorenja su često jasna, poput rasprave o budućim planovima ili iznenadnog pisanja ili promjene oporuke. Međutim, upozorenja mogu biti neupadljiva, kao što su primjedbe o tome kako se nema razloga za život ili kako bi bilo bolje da je osoba mrtva.

Koga nazvati u krizi?

U sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, u koji se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefon 01 2376 470 od 0 do 24 sata. Tu su i Plavi telefon 01 4833 888 i Psihološki centar TESA 01 4828 888.

znakovi upozorenja

Scroll to Top